vrijdag 7 april 2023 om 19:30

Johanneskerk
Voorganger(s): ds. Evelyn Noltus

Goede Vrijdag
Klik hier om naar de liturgiepagina te gaan

Bij de viering op Goede Vrijdag

Dit jaar is gekozen voor een kruisweg van Aad de Haas (1920-1972)
Hij maakte als student aan de Academie van Beeldende Kunsten het bombardement van Rotterdam en de verwoesting van de academie én van al zijn werk mee. Door zijn kritische etsen belandde hij een half jaar in de gevangenis.
De kruisweg die hij schilderde was fel omstreden. De staties zijn geschilderd met felle expressieve kleuren en klodders verf. De verwoesting van steden en wrede vervolging van onschuldigen maken een onuitwisbare indruk op de nog jonge kunstenaar, en spelen een belangrijke rol in de staties (afbeeldingen) van de kruisweg. De Romeinse soldaten uit het lijdensverhaal van Jezus hebben de gedaante aangenomen van Duitse soldaten. In de persoon van Jezus kijken de ontelbare slachtoffers van oorlog en geweld ons aan.

De beelden zijn niet altijd meteen toegankelijk. Je moet goed kijken om te ontdekken dat je regelmatig door één van de figuren wordt aangekeken – ook door Jezus zelf. Zo word je van toeschouwer, deelnemer aan het verhaal, en klinkt de stem in je oor: waar sta jij?

Bij deze kruisweg is gekozen voor muziek van de bekende Oekraïense componist Valentin Silvestrov (1937). Hij vluchtte vorig jaar uit Kiev, zijn geboortestad, met een koffer vol manuscripten naar Berlijn. Daar vestigde hij zich voor onbepaalde tijd. Zoals zovelen had Silvestrov aanvankelijk niet of nauwelijks belangstelling voor politiek. Dat veranderde echter op slag door de protesten op het Maidanplein in februari 2014 – toen het heersende regiem het massaprotest met veel geweld en met veel slachtoffers tot gevolg, de kop in wilde drukken. Het leidde uiteindelijk tot het gedwongen vertrek van president Viktor Janoekovitsj en daarmee tevens het einde van zijn regering. Silvestrov reageerde daarop met dit cyclische werk voor koor a capella. Met de alarmklokken van de kathedraal van Sint Michael als basis voor het werk.

Zo wordt op Goede Vrijdag in beeld en muziek het lijden van Jezus naast het lijden van onnoembaar veel onschuldige mensen gelegd. Als een aanklacht tegen steeds maar voortdurend geweld en onrecht, als oproep tot opstaan en opstandigheid.

Welkom in de viering, die om 19.30 uur begint.

terug